Tips en tricks: zo verzorg je jouw paard het best

Met een paard gaan rijden is erg leuk. Zeker als je het al redelijk goed kunt, is rijden met een paard een erg ontspannende activiteit. Maar iedereen die een of meerdere paarden heeft, wat dat een paard heel wat onderhoud vraagt en verzorging nodig heeft. Het is van erg groot belang dat je jouw paard zo goed mogelijk verzorgt zodat het niet alleen gezond blijft, maar zodat het ook in goede vorm blijft.

De verzorging van een paard omvat heel veel verschillende zaken zoals het roskammen, de hoeven kuisen, de manen verzorgen, voederen, … Al deze dingen moet je op regelmatige basis herhalen waardoor de verzorging van een paard al gauw redelijk veel tijd vraagt.

Verzorg je paard dagelijks

Erg belangrijk is om je paard regelmatig te roskammen. Roskammen is een echte “paardenterm” en betekent eigenlijk gewoon het kammen van het paard. Roskammen van het paard doe je door gebruikt te maken van een roskam om zo het stof en het vuil van het paard te verwijderen. Door cirkelvormige bewegingen te maken op de vlezige delen zoals de hals, de buik en het achterste ga je het paard schoonmaken. Gevoelige en beenderige zones zoals het hoofd en de ledematen vermijd je best.

Door het paard regelmatig te roskammen blijft het niet alleen in vorm, maar zo ontdek je ook eventuele kwaaltjes die behandeld moeten worden. Het roskammen van de huid van het paard is nodig omdat de huid zeer belangrijk is voor de bescherming van het paard tegen eventuele uitwendige risico’s zoals insecten en bacteriën.

Maar wanneer je het paard roskamt, dan ben je als ruiter ook bij het paard en zorg je dus ook voor contact met het paard. Voor een paard is regelmatig contact tussen het paard en de ruiter van erg groot belang. Zeker als je als ruiter in een club traint en je kent je paard nog niet echt goed, dan kan de verzorging zoals het roskammen een eerste stap zijn richting een goed contact tussen jou en het paard.

Vergeet de voeten niet

Naast het schoonmaken van de vacht zijn ook de voeten van het paard erg belangrijk. In de hoeven van het paard kunnen er namelijk kiezeltjes blijven steken die voor blessures kunnen zorgen. Bij het verzorgen van de voeten van het paard is enige voorzichtigheid vereist. Neem bijvoorbeeld nooit plaats voor of achter het paard, maar wel naast het paard. Wanneer je de poot van het paard optilt kan het helpen om te praten tegen je paard om het zo op z’n gemak te stellen. Gebruik een hoevenkrabber om het vuil te verwijderen.

Ook de manen zijn belangrijk

De manen op de kop en aan de staart kun je makkelijk ontwarren met een ontwarringsproduct. Dit is een spray die ervoor zorgt dat de manen makkelijker uit elkaar te halen zijn en die je rechtstreeks op de manen moet aanbrengen. Als je merkt dat je paard zich niet op z’n gemak voelt bij het gebruik van de spray, dan kun je de spray op een doek of een borstel doen. Een shampoo voor de staart van het paard kan ervoor zorgen dat de manen zachter worden.