Zo leer je omgaan met paarden

Omgaan met een paard, het is vaak een erg moeilijke opdracht. Zeker in het begin is het erg belangrijk dat je leert hoe je moet luisteren naar je paard en hoe je leert begrijpen wat je paard wil en wat het jou wil duidelijk maken. Omgaan met een paard is een cruciaal onderdeel wanneer je een paard wil houden. Als je weet hoe je moet je luisteren naar je paard en hoe je bepaalde signalen moet opvatten en begrijpen, dan weet je meteen of er iets scheelt met je paard en kun je ook veel sneller ingrijpen als het nodig is. Hier zijn alvast enkele tips waardoor je mogelijk sneller de signalen oppikt die je paard jou geeft.

Verandert de lichaamsconditie?

Het zijn vaak de kleine details die erg belangrijk zijn. Zo kan de lichaamsconditie van een paard jou heel veel informatie geven. Als je paard er naar verloop van tijd wat slanker uitziet, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat hij wat meer ruwvoer moet krijgen. Door regelmatig te bekijken hoe je paard eruitziet en zelf eens te controleren tijdens het borstelen van je paard zal je al gauw merken of er iets mis is met je paard.

Is je paard snel afgeleid?

Ook tijdens het rijden kun je heel wat informatie verkrijgen. Als je paard tijdens het rijden snel afgeleid is, kan het goed zijn om het tempo wat te versnellen of om sneller na elkaar verschillende dingen van je paard te vragen. Tempowisselingen en overgangen kunnen ervoor zorgen dat je paard zich meer zal concentreren. Als je zelf met meer energie op je paard zit zal dit ongetwijfeld ook uitstralen naar je paard.

Hou de eetgewoonten in de gaten

Door de eetgewoonten van je paard af en toe te controleren kun je al gauw afleiden of er iets scheelt met je paard of juist niet. Als je paard heel voorzichtig eet en eigenlijk vrij traag eet, dan kan het zijn dat hij het voer bijvoorbeeld niet lekker vindt of dat hij zich niet lekker voelt. Als hij alles naar binnen schrokt moet je in het vervolg misschien wat meer of juist minder voer zetten? Aan jou om uit te zoeken wat je paard precies wil.

Jong geleerd is oud gedaan

Bij kinderen merk je al gauw of ze de microbe te pakken hebben en echt helemaal bezeten zijn door paarden. Als ouders kun je hier op inspelen door je kind bijvoorbeeld van dichterbij kennis te laten maken met paarden. Laat je kind eens aan het paard voelen, laat je kind het paard eens borstelen en laat je kind er eventueel eens op rijden als dat kan. Een erg leuke tip om je kind op een amusante manier kennis te laten maken met paarden is de ponyvakantie van Center Parcs. Tijdens zo’n vakantie krijgt je kind de kans om voor zijn of haar eigen pony te zorgen tijdens je verblijf en om er ook af en toe een ritje mee te maken. De ponyvakantie van Center Parcs is echt helemaal afgestemd op kinderen en op het leren omgaan met paarden of in dit geval met een pony.